Techmiljardair Elon Musk heeft serieuze plannen voor een eigen AI-project bij Twitter. Eerder deze maand voegde Musk zich bij een publieke oproep om een pauze in te lassen bij de ontwikkeling van artificial intelligence (AI).

Afgelopen jaar kocht Musk socialmediaplatform Twitter en sindsdien heeft hij een aantal drastische wijzigingen doorgevoerd.

Onlangs heeft Musk voor Twitter ongeveer 10.000 grafische processoren (GPU’s) aangekocht, die typisch worden ingezet voor AI-projecten die grote hoeveelheden rekenkracht vragen van computers, zo melden twee goed geïnformeerde bronnen aan Insider.

Grafische processoren kunnen behoorlijk prijzig zijn. Fabrikant Nvidia verkoopt grafische processoren voor AI-toepassingen tegen prijzen van zo’n 10.000 dollar per stuk. Musk heeft waarschijnlijk tientallen miljoenen dollars neergeteld voor de recente inkoop van nieuwe processoren, geven de bronnen van Insider aan.

Techbedrijven gebruiken grafische processoren onder meer voor toepassingen van artificial intelligence op het gebied van beeldmateriaal en voor zogenoemde large language models (LLM), de software achter AI-chatbots zoals ChatGPT.

Het AI-project van Musk bevindt zich nog in een prille fase, aldus de bronnen die Insider sprak. Wel geeft de hoeveelheid processorcapaciteit die Musk heeft ingekocht, een indicatie dat de CEO van Twitter serieuze plannen heeft.

Musk is kritisch op winstdoelstelling van OpenAI

Opvallend genoeg heeft Musk onlangs kritiek geuit op de ontwikkeling van zogenoemde generatieve AI-modellen, zoals die worden toegepast bij de bekende bot ChatGPT. Volgens Musk gaat het om een krachtige technologie die gereguleerd moet worden om ervoor te zorgen dat AI-software in het belang van de samenleving opereert.

Musk startte enkele jaren geleden softwarebedrijf OpenAI, de maker van ChatGPT, samen met de huidige CEO Sam Altman en een aantal andere investeerders. In 2018 stapte Musk uit dit project.

De lancering van ChatGPT eind vorig jaar heeft een ware hype rond artificial intelligence ontketend. Musk heeft zich sindsdien kritisch uitgelaten over OpenAI.

Volgens de techmiljardair was OpenAI bedoeld als een non-profit organisatie, maar heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een onderneming die streeft naar winstmaximalisatie, onder de hoede van Microsoft.

Microsoft deed in 2019 zijn eerste investering in OpenAI en gaf begin dit jaar aan vele miljarden dollars in de onderneming te steken, als onderdeel van een nauw samenwerkingsverband.

Toepassingen van AI bij Twitter

Musk wil bij Twitter ook een taalmodel introduceren, geeft één van de bronnen aan. Het gaat hierbij om software die getraind wordt met grote datasets om antwoorden te produceren op vragen.

Twitter beschikt over enorme hoeveelheden data waarmee een taalmodel getraind kan worden. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, heeft eerder gebruik gemaakt van data van Twitter om de bot te trainen. Maar Musk heeft daar naar eigen zeggen afgelopen december een eind aan gemaakt

In maart heeft Musk ook nieuwe specialisten op het gebied van kunstmatige intelligentie binnengehaald bij Twitter. Zo heeft hij Igor Babuschkin en Manuel Kroiss aangesteld, twee onderzoekers die eerder werkten voor DeepMind, een dochterbedrijf van Google-moeder Alphabet, zo meldde Insider eerder.

Onduidelijk is waarvoor Musk generatieve AI precies wil gebruiken bij Twitter, zo geven de bronnen van Insider aan. Een mogelijk toepassing betreft een verbeterde zoekfunctie. Daar heeft Musk in het verleden over geklaagd.

Een andere optie is de inzet van kunstmatige intelligentie voor advertentiedoeleinden. Twitter heeft de afgelopen maanden moeite om adverteerders tevreden te stellen, als gevolg van de snelle veranderingen bij het bedrijf. Generatieve AI biedt mogelijkheden om beeld- en tekstadvertenties op specifieke doelgroepen te richten.

LEES OOK: Kan ChatGPT sollicitatiebrieven schrijven waar een recruiter niet doorheen kijkt? We deden een praktijktest met 7 brieven